Pitanja i dileme

Svi učesnici u dečijem razvoju tu su da pruže punu podršku detetu imajući u vidu sve specifičnosti i težinu koja se pred njega postavlja. Neophodno je da timski, sa puno senzibiliteta i razumevanja pristupimo promenama kroz koje dete na ovom uzrastu prolazi. Proces odvajanja od roditelja i polazak u vrtić predstavlja put iz sigurnog, porodičnog okruženja u novu, nepoznatu sredinu.

Trajanje adaptacije

Proces prilagođavanja je individualan, neka deca se adaptiraju brže, za nekoliko dana, a drugoj je potrebno duže vreme, jedan do dva meseca. Prilagođavanje deteta na život u vaspitnoj grupi i normalizacija promena u ponašanju izazvanih adaptacijom može da se kreće od lakog prilagođavanja (10-20 dana), preko srednje teškog prilagođavanja (20-30 dana) do teškog prilagođavanja (više od mesec dana). Najveći broj dece prođe proces adaptacije bez većih problema, a samo mali broj dece prolazi kroz teži oblik adaptacije. Koliko će trajati adaptacija i kako će se dete ponašati zavisi od više faktora:

od ranijeg odvajanja dece od bliskih osoba i reagovanja na odvajanje
koliko je dete bilo u okruženju starijih osoba i dece
od strukture ličnosti samog deteta i njegovih osobina
od redovnosti dolaženja tokom perioda prilagođavanja (izostajanje produžava vreme prilagođavanja).

Pripreme u porodici na period prilagođavanja deteta na kolektiv

Pričajte o vrtiću uz osmeh i ističite sva lepa dešavanja u vrtiću (druženje, igra, odrastanje)
Upoznajte se sa vaspitačima, prostorom i rasporedom dnevnih aktivnosti. Postepeno uskladite vrtićki i kućni ritam (spavanje, obroci, boravak na otvorenom)
Zajedno sa detetom birajte ranac, odelo, patofnice za vrtić
Obavite potrebne lekarske preglede
Obavestite vaspitača o važnim stvarima o detetu značajnim za njegov boravak u vrtiću (navike, zdravstveno stanje, osobenosti…)
Isplanirajte odsustvo sa posla dok je dete u periodu adaptacije, zbog kraćeg boravka u vrtiću

Moguće reakcije tokom adaptacije na vrtić

Normalno je da deca odvajanje od roditelja doživljavaju kao neprijatnost. Deca ponekad otvoreno negoduju, plaču tokom rastajanja sa roditeljima, odbijaju hranu ili učestvovanje u aktivnostima. To ne znači da roditelj treba da prestane da dovodi dete u kolektiv, jer jedino redovnim dolascima u vrtić mališani će uspeti da prevaziđu teškoće i da se adaptiraju.

Prvi dani u kolektivu su za neku decu veoma prijatni, zainteresovana su za nove igračke i okolinu, da bi se otpor pojavio tek posle nekoliko dana, kada shvate da je odlazak u vrtić svakodnevan, a za njih još nije postao sigurno mesto. Ponekad dete odbija hranu, ne želi da spava u vrtiću ili ima poremećen san, pasivno je u igri i lošeg raspoloženja.

U cilju traženja ponašanja koja će ih zaštititi od novonastale situacije, deca ponekad reaguju regresijom u ponašanju, odnosno vraćanjem na prethodni stadijum razvoja. Dete koje je prohodalo opet pribegava puzanju, izbegava upotrebu reči a vraća se na gestove,… Te promene su samo reakcija tokom adaptacije i prolaznog su karaktera.

Važno je da znate da su sva ova ponašanja uobičajena u periodu adaptacije. Ona će postepeno slabiti i nestajati brzinom kojom se dete prilagođava novoj sredini i uspostavlja čvrste emocionalne odnose sa vaspitačem i drugom decom.

Saveti za prve vrtićke dane

Poželjno je da dete prvih dana dolazi u vrtić na kraće vreme koje će se odrediti u dogovoru sa stručnim osobama iz vrtića.
Dozvolite detetu da u vrtić ponese svoju omiljenu igračku.
Tokom perioda adaptacije nije poželjno učenje novih oblika ponašanja (navikavanje na nošu, odvikavanje od cucle, flašice).
Ne treba odugovlačiti pri rastanku sa detetom, već ga poljubiti i smireno mu reći da sada idete na posao i da ćete doći po njega kada završite. Ne pokazujte detetu svoju tugu ili uznemirenost jer ćete time uznemiriti i dete.
Dajte detetu dovoljno vremena da prevaziđe teškoće uzrokovane odvajanjem. Pokažite mu i da ga volite i kada ono odbija da ostane u vrtiću. Budite strpljivi.
Dolazite u dogovoreno vreme po mališana.
Kada nešto obećate, uvek održite svoju reč!
Poštujte raspored i organizaciju rada vrtića, jer će tako i Vašem detetu biti lakše da se uklopi u kolektiv.
Po povratku iz vrtića, provodite što više vremena sa detetom u aktivnostima koje mu prijaju. Šetajte, igrajte, mazite se i pokažite interesovanje za doživljaje deteta iz vrtića.

ŽELIMO VAM PUNO USPEHA U PROCESU ODVAJANjA

STRUČNI TIM „MALI ISTRAŽIVAČI“

Kontakt podaci:

PU Mali istraživači

 

Adresa:

Petra Kočića 16a, Zemun

Telefon:

069/ 2105 464

E mail:

info@maliistrazivaci.rs